
Drs. Willemijn van Helden, onderzoekster bij de Nationale Ombudsman,
geeft een inkijk in deze problematiek, zoals zij die in haar onderzoeksrapport ‘De burger gaat digitaal’ onder de aandacht heeft gebracht. Zijn er oplossingen? Laten we duidelijk zijn: deze trend is niet meer te stoppen en zal alleen nog maar verder en verder doorgaan. Maar laten we ook oog hebben voor mensen die niet mee kunnen in dit geweld en daardoor buiten de boot vallen. Dit heeft invloed op hun dagelijkse bestaan! Misschien gaat de overheid ervanuit dat ‘de markt’ een oplossing biedt. De markt maakt echter alleen maar werk van iets als er geld mee te verdienen valt. En deze klantengroep is voor de markt absoluut niet interessant. Zou de overheid dan toch niet minstens de verantwoordelijkheid moeten nemen om een aanpak van deze problematiek te faciliteren? Per slot van rekening kondigt zij 100% digitale communicatie af, wetende dat ze daarmee vele van haar eigen burgers uitsluit!

Mark Baaijens, software-ontwikkelaar,
heeft vanuit zijn beroepspraktijk ervaren hoe duur, verkwistend, milieuvervuilend en afhankelijk makend de huidige digitale markt werkt en hoe dit vele mensen uitsluit van deelname. Hij nam het initiatief voor het project De Vrije PC, dat werkt met Ubuntu; een duurzaam, betaalbaar, allesomvattend en veilig systeem, met zo min mogelijk uitsluiting van burgers. Mark geeft zijn visie op de problematiek en reikt een oplossingsrichting aan.
In haar project EigenWijzer ondersteunt Stichting Nexus Social Expertise hulpvragers die in het dagelijks leven ergens op vast lopen, de weg kwijt zijn, bij instanties tegen muren op lopen, etc. Vaak gaat het daarbij ook om financiële problemen. Vaak betreft het mensen die van een uitkering afhankelijk zijn. En in vele gevallen deed zich het knelpunt voor van een onmogelijke communicatie met de uitkeringsinstantie. Onmogelijk omdat deze mensen niet over een computer beschikten of niet de vaardigheden hadden om ermee te werken, terwijl de uitkeringsinstantie allerlei digitale acties eiste; aanvraag indienen, cv uploaden, vragen stellen, vragen beantwoorden, alle andere communicatie, etc. Voldeed men hier niet aan dan volgde in veel gevallen korting op de uitkering met soms nog een boete erbovenop. Naar aanleiding hiervan hebben de stichtingen Nexus en Kleinbedrijf de koppen bij elkaar gestoken en de handen ineen geslagen in het project Duurzaam Sociaal Digitaal.

Yvonne Slotboom – van Vroonhoven, mediaregisseur bij de Gemeente Tilburg,
vertelt ons hoe de gemeente Tilburg de 100% digitale communicatie toepast en hoe hierin de problematiek van ‘uitvallers’ wordt meegenomen.
Stichting Nexus Social Expertise is de initiatiefnemer en organisator van deze social meeting. Zij werkt aan het welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van mensen die het in het leven financieel en sociaal niet gemakkelijk hebben.

Milton Lie Kwie, projectleider Duurzaam Sociaal Digitaal,
deelt met ons enkele ervaringen uit de Tilburgse praktijk. Kan een lokaal initiatief rond het thema 'digitalisering en participatie' met behulp van open en vrije software een bijdrage leveren aan volwaardig meedoen en armoedebestrijding?
De gemeente Tilburg is er voor ál haar burgers. En zou haar dienstverlening ook op al haar burgers moeten afstemmen. Nou brengt de vergaande digitalisering onmiskenbaar met zich mee dat een flink aantal mensen moet afhaken. Met name mensen die omtrent hun inkomen, hun gezondheidszorg, hun perspectief grotendeels afhankelijk zijn van de gemeente.